2016. 08. 20.

Calia Read - Szétcsúszva

Fülszöveg:
Naomi Carradine vagyok.

Hat hónapja még boldog voltam.

Egy hónapja diliházba zártak.

Tegnap Lachlan meglátogatott. Megcsókolt. És azt mondta, kezd elmenni az eszem.

Órákkal később Max belopózott a gondolataimba. Emlékeztetett arra, hogy nem vagyok őrült, és hogy szüksége van a segítségemre.

Néhány perce, amikor próbáltam összerakni a múltamat, még távolabb sodródtam a valóságtól.

És most… mindenki azt hiszi, megbolondultam. De tudom, hogy ő létezik, és kellek neki.

Te hiszel nekem?

Borító: 4
Sorozat: Fairfax # 1
Eredeti cím: Unravel
Kedvenc karakter: Max
Oldalszám: 328
Kiadó: WOW
Kiadás: 2015.03.27A bejegyzés erős spoiler tartalmaz!

Tudom hogy az értékeléseim nem mellőzik a spoilereket, de ez egy olyan könyv, amit nem bírok úgy értékelni, hogy ne írjam le a benne történteket. Muszáj róla nyíltan írnom!

Amikor a Könyvhéten megvettem a könyvet és elolvastam a fülszöveget, nem igazán tudtam hová tenni a könyvet. Valami romantikusra vágytam, valami tipikus new adult regényre. Álmomban sem gondoltam, hogy egy olyan történetet sikerül megismernem, ami teljesen felkavart.

A könyv elején teljesen összezavarodtam. Nem értettem semmit, és nem is tudtam hogy mi vár a következő oldalon. De ahogy Max felbukkant, nem tudtam letenni a könyvet.
Naomi a Fairfax elmegyógyintézetben találja magát. Nem tudja hogy miért van ott, és azt sem tudja, hogy mi a baja. Annyi biztos, hogy hallucinál, és olyan dolgokat lát, amiket nem kéne.
Naomi bizalmatlan, és úgy érzi hogy megőrül. Új orvosa ráveszi, hogy mesélje el a történetét, miért is került oda. és megkezdődik az utazás a pokolba...

Ha jobban belegondolok, a szereplőkről szinte semmit sem tudtunk meg. Tudjuk hogy Naomi főiskolás, de azt nem, hogy mit tanul. Naomi kinézete sem ismeretes sokáig. És ez igaz az összes szereplőre is. Viszont ahogy elolvastam a könyvet, arra gondoltam hogy ki a fenét érdekel hogy ki hogy néz ki? Sokkal fontosabb, hogy mi történt a szereplőkkel.

Naomi visszaemlékezéseiből megismerjük a múltját. Legjobb barátnőjét Lana-t és szerelmét Lachlain-t. Későbbiekben pedig Max-et, akivel már az első találkozásuk olyan fülledt volt, hogy öröm volt olvasni. Soha nem olvastam még ilyen párosról. Akik csak egymásra néznek, és olyan szintű kémia van, hogy az valami hihetetlen. Mérges is voltam Naomi-ra, mert Lachlain-t megcsalja. Mekkorát tévedtem!

A könyv közepénél úgy éreztem, hogy ez inkább Lana története. Az ő tragédiáját ismerjük meg, és annak hatásait. Itt már felállítottam a magam diagnózisát. Szinte biztos voltam benne, hogy Max és Lachlain ugyan az a személy. Lana sokkoló helyzetét is ismertem már. Szóval, arra jutottam, hogy Naomi azért omlott össze, mert nem bírta elviselni, hogy senkinek nem szólhat Lana helyzetéről. Bár ilyen egyszerű lett volna!

Sajnos a mai világban szinte mindennaposak a gyilkosságok, az erőszak. Amit viszont sehogy sem bírok feldolgozni és elviselni, az az állatkínzás, nemi erőszak és a pedofília. És sajnos ebben a könyvet ebből a három tételből kettő felbukkan.

Amikor Naomi meglátja hogy Lana-t az apja megerőszakolja, muszáj volt letennem a könyvet. Nem bírtam tovább. Fel sem bírom fogni, hogy mi készteti ezeket a beteg személyek erre! És ami ezután történt? Lana tűr, már 10 éves kora óta, és nem is tud hová menni. Egyetlen választása marad. Tűrni. Naomi persze tenne valamit, de hallgatnia kell. Max persze rájön, és megindul a lavina....
Naomi mesél és mesél, közben pedig a démonaival viaskodik. Közben látszik, hogy elindult a gyógyulás útján.

Tetszettek a Lachlain-val való emlékei. Gyerekkora óta ott volt neki, igaz először csak barátként. A szerelmük aranyos, gyengéd de közben erős volt. Max-vel pedig mindent elsöprő.
Amikor kiderült hogy Lana öngyilkossággal próbálkozott, egyszerűen a szívem szakadt meg érte. Megpróbált új életet kezdeni, de az apja nem engedte. Örültem, hogy kezd a talpára állni, de amit az apja tett Max-vel... Bár ez így a könyv végére sem derült ki, hogy mi lett a következménye.

Az utolsó fejezetek pedig - ha mondhatok ilyen - vittek mindent. Fel sem merült bennem, hogy Lana és Naomi ugyan az a személy. Naomi a fél életét úgy élte le, hogy a saját apja megerőszakolja, és az anyja tudott róla, de nem tett semmit! Hogy mi történt Naomi-val? Hogy megvédje az elméje saját magát, megteremtette Lana-t. Szóval Naomi diagnózisa: Disszociatív személyiségzavar, avagy tudathasadás.

Itt volt az a pont, amikor másodszor is sokkot kaptam. Soha, ilyenről még nem olvastam. Nyilván, olvasmányaim során találkoztam olyan karakterekkel, akikre simán rá lehet sütni az őrült, vagy elmezavaros jelzőt. De ez teljesen más volt. Naomi-t gyerekkora óta bántották, és ez lett belőle. És sajnos ez a valóságban is megtörténhet!

Hogy happy end lett-e? Döntse el mindenki maga. Naomi és Lachlain természetesen együtt maradt, és fantasztikus szerelemről tettek tanúbizonyságot. Viszont Naomi soha nem lesz a régi, és nem hiszem, hogy ebből teljesen fel lehet épülni.

A könyv végére maradtak megválaszolatlan kérdéseim, de utólag belegondolva ezek teljesen illenek a könyvhöz. Egy tudathasadásos ember fejében járhattunk, nem tudni hogy mi a valós, és valóban úgy történtek apróbb események, ahogy arra emlékszik Naomi.

Egy biztos. Az utóbbi évek egyik legmegrázóbb könyvével volt dolgom, és javaslom, aki teheti, az olvassa újra, és figyelje a jeleket és az utalásokat.0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...