2014. 06. 14.

Egy vásárló panasza

A könyvek szerelmeseinek  naptárába két esemény mindig szerepel. A Könyvfesztivál és a Könyvhét.
Csütörtök óta tart a Könyvhét, és én nem vagyok ott. Miért? Az egyik és legfontosabb, hogy 1-2 akción kívül nem fogott meg semmi.
Az ilyen eseményekben az a legjobb, hogy a Kiadók egyből kézhez kapják a könyveik árát. Az olvasó pedig ugyancsak gyorsan beszerezheti a vágyott könyveket.

Hónapok óta hangosak a könyves fórumok attól, hogy a könyvpiac válságban van. A két nagy terjesztő nem fizeti ki őket, és az összeg amit nagy nehezen kézhez kapnak nevetséges. Ezért dönt egyre több Kiadó úgy, hogy vagy saját webshop-ot indít, vagy más lehetőségeket talál ki hogy az olvasó közvetlenül tőlük vásároljon. Ugyan annyi  - vagy több - kedvezményt biztosítanak mint a nagyobb webáruházak, és egyéb kedvezményekkel csábítják az olvasót. (Két kötettől ingyen szállítás)
Bevallom hogy ez nagyon is a kedvemre való. 1-2 éve én is ráálltam erre a rendelési lehetőségre. Például a Maxim kiadó könyveit mindig tőlük veszek meg. Így én is jól járok - mivel nagyon kecsegtető az a 30% kedvezmény - és ők is jól járnak, mert nem kell senkinek sem fizetniük, hogy a könyveiket eladják.

Igen ám, de mi van akkor, ha hiába a jó akció, a vásárló pórul jár?
Még április végén az egyik nagyobb könyváruházból előrendeltem két kötetet. Colleen Hoover és Jay Kristoff könyveiről van szó. Mivel tudtam szerezni egy 25%-os kupont, így úgy gondoltam hogy jól járok, mivel mindkét könyv egyszerre jelent meg. Igen ám, de pár nap múlva jött  a hír, hogy Jay Kristoff könyvének megjelenése csúszik. A Könyvhéten már kapható lesz. Dühöngtem egy sort, de úgy gondoltam hogy oké, legyen. Kivárom. A Könyvhétre valóban megjelent, de olyan feltételekkel amikkel egyet is értek, meg nem is.

Egyrészt megértem a Kiadó álláspontját. Fel kell venni a versenyt, és el kell csábítani a vásárlót. Ez a csábítás 21%-os kedvezménnyel, sorszámozott példányban, és egy ajándékkönyvben érkezett. Van, aki erre ugrott. Én nem.
Mi az a 21%? Más helyeket 20% alapból jár. Sorszámozott? Nem hat meg. Ajándékkönyv? Azokat dobálják a vásárló után ami a kutyának sem kell, vagy éppen pár hónapja pár száz forintért kapható volt.
Oké, nincs ezzel baj. Van akinek tetszik. Ami a legjobban feldühített, az a hír, miszerint ezek a kötetek több mint egy hónap után lesznek elérhetőek más webshop-okban és könyvesboltokban.
Szóval akkor ugorjunk vissza egy kicsit. ÁPRILIS végén rendeltem elő a köteteket amiből egy már megjelent. De mivel a másik egy kezdeményezéshez tartozik, csak egy hónap múlva kapok készhez mindkét kötetet. Vagyis, JÚLIUSBAN. Ki ne lenne mérges amiatt, hogy 3 hónapot kell várni, mire kézhez kapja a már megjelent könyveit? (UPDATE: Azóta írtam a webáruház ügyfélszolgálatának, hogy szeretném szétbontani a csomagom, és külön megkapni a könyveket. Nagyon kedvesek voltak, mert szó nélkül megcsinálták)
Leszögezném, hogy értem a Kiadó gondolkodását. Valahol még egyet is értek vele. Csak hát ezzel ismét a vásárlóval szúrnak ki.

A mai világban mindenki ott spórol ahol tud, és kétszer is meggondolja, hogy mit vegyen. Ahol jobb ajánlatot kapok, oda megyek. Ezért nem lehet hibáztatni senkit. Igen ám, de amikor egy Kiadó ilyen kezdeményezésbe kezd, ott mindig van valaki, aki rosszul jár. Itt most én.
A Kiadó az egyik legsikeresebb idehaza. A könyveik időtállóak, és akció sincs túl sok rájuk. (Ami azt jelenti, hogy nagyon is veszik a könyveiket) Szóval ha 25% kedvezmény van, én ugrok. Más Kiadók - nem nevezem nevén - könyveit 40-50% alatt meg sem nézem. Általában kivárom a 999 Ft-s akciókat.
A lényeg. Minden Kiadónak megvan a maga vásárlóköre, de folyamatosan csábítani kell az újakat is. Például a Blogturnékat nagyon jó ötletnek tartom. Ezáltal mindenki jól jár. A Kiadónak "ingyen" reklám, a bloggereknek a jó sok munkán kívül előolvasási lehetőség, az olvasónak pedig  több szempontú véleményezés. Valamint nyereményjáték.

A könyvmolyok már tudják hogy egyes Kiadók milyen akciókkal készülnek, nagyjából mikor lesznek félárazva a könyveik.
A szóban forgó Kiadó évi 2-3 alkalommal akciózik, és akkor aztán beindul a könyvmolytársadalom. Senki sem akar lemaradni. Ezért is vagyok letörve, mert ez az akciójuk nem jött be, és ez az 1 hónapos várakozás nagyon kics*szett jó pár emberrel. Mert nekem csak egy kötet kellett volna. A postaköltséggel meg már meg sem éri ott megvenni. Ha 25% lenne az állandó kedvezmény a Kiadónál, egy szót sem szólnék. Állandó vásárló lennék. De így...

Ismétlem, megértem és valamennyire látom is a Kiadó szándékát. Még talán el is fogadom. Értem, hogy ezzel a lépéssel saját magukat védik, és fellépnek a "nagyok" ellen. Csak amikor az olvasó pórul jár, akkor nem tudom, hogy ki is a játszma győztese...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Bbabri!

    Ma kaptam kézhez a megrendelt könyveimet a kiadótól: a sorszámozás egy gagyi pecsétben kimerül a könyv utolsó lapján, két elit könyvet rendeltem -egy ajándék könyvet kaptam. Teljesen igazad van nem éri meg ez az akció, ha az ember egy kicsit is türelmes jobb áron kaphatja meg a könyveket ( megjegyzem az ajándék könyv nélkül is meglettem volna)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. :-)

      Nem úgy hirdették, hogy minden Elites könyv mellé jár egy ajándék?
      Igazából teljesen mindegy, mert nekem még így sem túl kecsegtető az ajánlatuk.
      A pecsételésnek sem látom túl sok értelmét, mert ennek pont az a lényege, hogy limitált legyen. Ezek a könyvek pedig nem azok.

      Engem tényleg az 1 hónapos várakozás dühít a legjobban.Ezzel nagyon sokan pórul jártak...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...