2013. 11. 13.

Egy könyv, több borító


Hónapok óta foglalkoztat ez a kérdés, és most, hogy szinte megszállottan kutatom Anne Rice köteteit, felmerült bennem, hogy mi a teendő, ha egy könyv több borítóval is a piacra kerül.

Mindig is irigyeltem az amerikaiakat, akik választhattak, hogy egyes könyveket milyen borítóval szeretnék a magukénak tudni. Nem ritka, hogy egy könyv ötféle (!) borítóval is napvilágot lát. Olyankor elgondolkodom rajta, hogy vajon én melyiket választanám, mert ha jobban belemerülünk a témába, rengeteg tényező felmerül ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Nálunk szerencsére (?) maximum háromféle borítóval jelennek meg könyvek. Az sem egyszerű, ha már egy választási lehetősége van, de mi van akkor, ha három borító közül kell választani? Más kérdések is felmerültek bennem, lássunk párat:


  •  Mi van akkor, ha nem csak egy borító tetszik, hanem esetleg kettő? Vagy három? Melyiket válassza az ember lánya?
  •    Puha fedeles, vagy kemény fedeles?
  •   Egy kiadótól, esetleg össze vissza, ahogyan tetszik?
  •  Régi vagy új kiadás? Számít, hogy mikor jelent meg?
  • Ár érték arány. Régebbi, nem olyan szép borítóval, ami olcsóbb, vagy kicsit –vagy nagyon – drágább, de meseszép borító? Esetleg türelmesek vagytok, és kivárjátok, míg megfizethető áron be tudjátok szerezni?
  • Ha film is készült az adott könyvből, akkor a filmes borítós változat? (Erről még írni fogok egy másik posztban.)
  •  És, mi történik akkor, ha hiába, több borító közül választhatunk, de egyik sem nyeri el a tetszésünket? Mi több, egyenesen ocsmány, és köze sincs a történethez?
 
Amik a legjobban foglalkoztatnak, azok az első, és utolsó pontban megemlített kérdések.
Most, hogy nagy Anne Rice fanatizmusban szenvedek, és próbálom beszerezni a köteteit, nagyon nagy dilemmával állok szembe. Hiszen az Interjú a vámpírral 4(!) borítóval, míg a Lestat, a vámpír 3 borítóval jelent meg. Lejjebb sorra veszem a többi kötetét, de most kezdjük ezekkel.

Mindenki hallott már Rice-ról, és a könyveiről. Az Interjú a vámpírral c. könyvből film is készült – imádom – és így adott, hogy filmes borító is bekerüljön a kínálatba.

Európa 1995 – Szukits 2003 – Szukits 2008 – Szukits 2012

4 borító, és ebből kettő tetszik. Jön a kérdés, hogy mit csináljon ilyenkor az ember lánya?
Az Európa kiadó borítója nagyon nem tetszik. Az a kék szín nagyon nem kéne, és hiába, Tom Cruise tökéletes Lestat volt, nekem akkor is kevés ez ahhoz, hogy ez a könyv kerüljön a polcomra. Amúgy ez az egyetlen puha borítós változat, a többi kemény fedeles.
A 2003-as kiadás nagyon tetszik. Végre eltűnt az a kék keret, és szebb a színe is az egész borírtónak. E között, és a 2012-es kiadás között vacillálok. Vagyis nem. Ez is kell, de a 2012-es a tuti befutó. (Ha emlékeztek, van egy hasonló jelenet a filmben is)
A 2008-as és a 2012-es változat ugyan az. Csak a név elhelyezés, és egy kicsit sötétebb tónusú kép, egy két  apró változtatással, és máris klasszisokkal jobb, mint az előző kiadás.  
Érvénybe lépett az egyes pont. (Mi van akkor, ha nem csak egy borító tetszik, hanem esetleg kettő? ) 


A Lestat, a vámpír is büszkélkedhet pár borítóval. 

Európa 1995 – Szukits 2005 - Szukits 2012

Az Európa kiadó borítója ismételten csak csúnya. Nem tetszik se a kép, se a piros keret. A Szukits két borítóval is megjelentette a könyvet kemény fedeles változatban. Ismételten ugyan az a borító, csak picit sötétítettek a képen. Mégis, nálam a 2005-ös változat a nyerő. Itt pedig a hármas pont lép érvénybe. (Egy kiadótól, esetleg össze vissza, ahogyan tetszik?)


Nem titok, hogy az eddig olvasott Rice könyvek közül a Kárhozottak királynője tetszett a legjobban. Itt „csak” két borító közül lehet választani, és számomra egyértelmű volt, hogy ismételten a Szukits-os borító a befutó. Egyszerűen meg vagyok veszve ezekért a borítókért, nincs mese. Az már másodlagos, hogy olyan áron lehet őket beszerezni, hogy az embernek égnek áll tőle a haja.

Dáin 2000 – Szukits 2012



A múmia, avagy Rámszesz a kárhozott c. könyvet még nem olvastam. Pár hete vettem észre a borítóját, és nem túlzás, hogy megőrülök érte. Egyszerűen... Csodás, mesés, gyönyörű… Imádom. Egyértelmű, hogy a 2012-es verzióra fáj a fogam. Nem olcsó, de én türelmes fajta vagyok.


Szukits 1999 – Szukits 2012


 
Most jöjjön egy példa, amikor több borító közül is választhatunk, de egyik sem dobogtatta meg a szívünket. 
Gayle Forman: Ha maradnék c. könyve nagyon régóta a kívánságlistámon van. De egyik borító sem varázsolt el, így habozok, hogy melyik változatot szeretném a polcomra. Lévén, hogy a folytatása hasonló koncepció alapján készült, mint a 2011-es változat, adott lenne, hogy akkor legalább legyen egységes a dolog. De nekem nem tetszik. Akkor inkább már a 2012-es verzió, mert ott legalább szép kék színek is vannak. A harmadik változat pedig említésre sem méltó…


Ciceró 2011 – Cicero 2012 – Cicero (?)


Értitek már, miről szól ez a bejegyzés? A dilemma, hogy melyik változatot akarjuk beszerezni nagyobb, mint elsőre tűnik.
Ti mi alapján választotok? Mi befolyásol benneteket?Esetleg úgy vagytok vele, hogy mindegy, csak olvashassátok a könyvet?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...